FKS_header

Berzelius

FKS i samarbete med Svenska Kemisamfundet vill erbjuda gymnasie-elever med gediget intresse för kemi möjligheten att delta i Berseliusdagarna i Stockholm. Ett utskriftsklart reklamblad med mer information samt ett kortare reklamkort hittas under följande länkar: Informationsblad och Reklamkort

Tycker du att kemi är intressant och roligt?

Då har du möjlighet att delta i Berzeliusdagarna i Stockholm den 31 januari - 1 februari 2020.

Berzeliusdagarna arrangeras av Svenska Kemisamfundet och har ordnats sedan 1956. Huvudsyftet är att ge gymnasieelever en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist. Omkring 400 gymnasieelever deltar årligen i arrangemanget på Stockholms universitet. Deras deltagande sponsras av näringslivet och skolor i Sverige. Framstående forskare från högskolor och industri berättar på svenska om sin forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning. Deltagarna har bl.a. fått höra om Njutningens kemi och utmaningar för en kemist med ansvar att restaurera och bevara det berömda Vasaskeppet.

År 2019 finansierade Finska Kemistsamfundet en resa till Berzeliusdagarna för fyra gymnasie-ungdomar från olika håll i Svenskfinland samt två lärare. Deltagarna bjuds på resor, uppehälle på hotell samt det högklassiga programmet på Stockholms universitet. De finländska studerandena uppskattade atmosfären som motsvarar en vetenskaplig konferens för toppforskare: fina presentationer, god mat och möjlighet att knyta nya kontakter. I samband med Berzeliusdagarna ordnades också en studentmässa med information om de flesta av Sveriges universitet och högskolor.

Till Berzeliusdagarna 2020 har Finska kemistsamfundet återigen möjlighet att stå för resor och övernattning för fyra gymnasiestuderande. Svenska kemistsamfundet bjuder på program och måltider för samtliga deltagare. Vi hoppas att du som läser kemi i gymnasiet nappar på vårt erbjudande och anmäler ditt intresse till oss. Vi vill ha en fritt formulerad ansökan på 200-500 ord, skriven på svenska, där du beskriver varför just du tycker om att studera kemi/tycker att kemi är ett intressant ämne. Skicka din ansökan tillsammans med en rekommendation av din kemilärare (undertecknad som pdf eller på papper). Vid frågor, kontakta Mariann Holmberg (berzelius"a"finskakemistsamfundet.fi) eller telefon 040-5924186.

Senast söndagen den 14 oktober 2019 vill vi ha din ansökan som kan skickas elektroniskt till berzelius"a"finskakemistsamfundet.fi.

Finska Kemistsamfundet bjuder också två lärare att delta i Berzeliusdagarna. Därmed önskar vi att även lärare anmäler sitt intresse att delta till Mariann Holmberg. Ifall det finns fler intresserade än platser uppmuntrar vi till att meddela intresse även följande år, varvid vi kan bereda olika lärare möjlighet att delta. Som merit räknas medlemskap i Finska Kemistsamfundet.

Läs mer om Berzeliusdagarna på evenemangets hemsida. I Alexandra Dahlbergs blogginlägg kan du läsa vad hon tyckte om Berzeliusdagarna 2017.